Czy wiesz, że... w Ostródzie produkowano kiedyś wyśmienity likier?

Ciekawostki
Typography

Przy Marktstrasse, obecnej ulicy Pułaskiego, działała od XIX wieku średniej wielkości fabryczka produkująca spirytualia. Należała do założonej w 1857 roku rodzinnej firmy J. Lewinsohn & Co., która – oprócz produkcji – zajmowała się również handlem hurtowym niemieckimi winami.

 

W latach 30. minionego wieku, prześladowana przez nazistów żydowska rodzina Lewinsohnów gwałtownie traciła swoje znaczenie i wpływy w mieście. W rezultacie, w 1939 roku fabrykę przejął narodowy socjalista Franz Kamrowski i zmienił jej nazwę na „Likör-Fabrik-Oberland”, ale kontynuował wytwarzanie jej sztandarowego produktu – likieru Bärenfang (niem. Niedźwiedzia zdobycz), popularnie zwanego Niedźwiedziówką. Po drugiej wojnie światowej część pomieszczeń byłej już wtedy fabryczki użytkowała PSS „Społem”, w latach 70. XX wieku resztki zabudowań rozebrano i dzisiaj nie ma już po nich żadnego śladu.

Podobno Niedźwiedziówką raczyli się już pradawni Prusowie. Według tradycji stosowana była też do upijania niedźwiedzi, dzięki czemu udawało się je schwytać żywcem i potem tresować przez litewskich Cyganów w słynnej Akademii Smorgońskiej (po litewsku Niedźwiedziówka to Meschkinnis), stąd nazwa trunku.

Przepis na Niedźwiedziówkę jest prosty: 500 gramów miodu (wyłącznie akacjowego lub lipowego) należy – nie przerywając mieszania - podgrzać w wysokim garnku, aż stanie się płynny. Następnie zdjąć z ognia i ostrożnie dolać 0,5 litra 96% spirytusu rektyfikowanego. Kiedy się wyklaruje, dodać jeszcze ¼ litra białego wina (najlepiej mozelskiego) lub taką samą ilość wody. Dorzucić jeszcze skórkę z cytryny, laskę wanilii, goździki, ewentualnie trochę cynamonu. Wystudzić, zlać do butelek i odstawić na co najmniej kilka tygodni. Im dłużej postoi, tym trunek będzie lepszy.

Niedźwiedziówka, z uwagi na swoje cenne właściwości prozdrowotne, podawana była (i jest) osobom przeziębionym. W 2008 roku napitek wpisany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę polskich produktów tradycyjnych.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
zgoda
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Możesz samodzielnie decydować o tym czy, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być zamieszczana na Twoim urządzeniu. Przeczytaj: jak wyłączyć pliki cookie. Szczgółowe informacje na temat wykorzystania plików cookie znajdziesz w Polityce Cookie.